Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyitóoldal

Cikkek

Törvénymódosítás és szakmai fórumsorozat Salgótarján

2017.12.17

| Menüpont: Nyitóoldal

"A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény módosításához kapcsolódóan az NMI Művelődési Intézet együttműködésben az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkárságával 2017. november 9. és december 12. között megyei közművelődési szakmai napokat szervezett az ország 19 helyszínén. „A kulturális alapellátás kiterjesztése” címmel szervezett tájékoztató napok fókuszában a szakterületet érintő jogszabályi változások álltak, különös tekintettel A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény változásaira. A szakmai napokon többek között szó esett a helyi önkormányzatok új közművelődési feladatairól, a közösségi színterek, közművelődési intézmények típusainak meghatározásáról, a szakmai feladatok ellátásához szükséges szakirányú végzettségekről. Emlékeztetőül az 1997. évi CXL. törvény legfontosabb közművelődési tárgyú módosításai: A módosítás pontosítja a települési önkormányzatok kötelező feladatának tartalmát. Bevezeti a „közművelődési alapszolgáltatás” fogalmát, amely jogszabályi garanciát jelent a közösségi művelődési közszolgáltatások minőségi biztosítására. Meghatározza a szükséges tárgyi és személyi feltételeket. A javaslat újraszabályozza a közművelődési tevékenységek körét. Új elemként jelennek meg a tehetséggondozás- és fejlesztés feltételeinek biztosítása, valamint a kulturális alapú gazdaságfejlesztés alapszolgáltatásai a közösségi művelődés szabályozásában. A közművelődési alapszolgáltatások bevezetésével és az intézményrendszer differenciálásával lehetőség nyílik arra, hogy a közösségi művelődés intézményei és színterei által nyújtott közszolgáltatások az ország valamennyi településén elérhetők legyenek, ezáltal szolgálva a közösségben történő művelődést, mint az életminőséget érdemben pozitív irányba befolyásoló tényezőt. Az NMI Művelődési Intézet, együttműködve az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkárságával a jogszabály-módosításhoz kapcsolódóan segédanyagokat tartalmazó kiadványt készít, melynek megjelenése 2018. első hónapjaiban várható. A jogszabály hatályos állapota itt érhető el: https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99700140.TV forrás:http://kozossegimuvelodes.hu/2017/12/13/torvenymodositas-es-szakmai-forumsorozat/ wp_20171207_10_22_36_pro.jpg

 

Belső képzéseink 2017

2017.12.17

| Menüpont: Nyitóoldal

Az elmúlt héten két komolyabb belső képzésünkre került sor. Mindkét 
esemény azt a célt szolgálta, hogy minél jobban megismerjük egymást, és még hatékonyabban tudjuk kezelni a mindennapi problémáinkat.

A Civil Információs Centrum szervezésében, Dudás Erika konfliktus kezelési és problémamegoldási technikákat mutatott nekünk.

A következő foglalkozáson, pedig mi magunk meséltünk, magunkról, az elmúlt időben átélt élményeiket osztottuk meg egymással.

Mindkét program hasznos volt, és olyan tapasztalatokat, olyan tudást szerzetünk, amit be tudunk illeszteni a mindennapi életünkbe.

Köszönjük a Civil Információs Centrumnak a meghívást, és a képzés megszervezését!

 

img_4711.jpg

 

Közös délelőtt a Vakok és Gyengénlátók Nógrád Megyei Egyesületével

2017.11.19

| Menüpont: Nyitóoldal

| Fényképek: Közös délelőtt a MVGYOSZ Salgótarjáni szervezetével

Vakok és Gyengénlátók Nógrád Megyei Egyesülete és a Salgótarjáni Civilekért Közhasznú Alapítvány közt meglévő partneri és baráti együttműködés keretében, irodáink dolgozói, ahogy az elmúlt években, most is egy tematikus délelőttön vettek részt. Ezen a programon szembesültek, mindazokkal a problémákkal, amikkel a vakok és gyengénlátók küzdenek nap, mint nap. Így az ő helyzetekből tapasztalták meg, hogy milyen így élni, és hogyan lehet ezeket a nehézségeket legyőzni. Köszönjük a meghívást, és köszönjük, hogy megint tudtunk valami igazán hasznosat tanulni!

 

20171116_095201.jpg

 

Ünnepnapok az életen át tartó tanulásért

2017.11.19

| Menüpont: Nyitóoldal

| Fényképek: Ünnepnapok az életen át tartó tanulásért

A Magyar Pedagógiai Társaság Nógrádi Megyei Tagozata, az „Ünnepnapok az életen át tartó tanulásért” hagyományos rendezvényét a Nógrád Megyei Pedagógusok Nyugdíjas Szervezetével együtt tartotta a Nógrád Megyei Szakszervezet épületében. Az eseményt megnyitotta Huszárné Kraft Valéria, majd egy ünnepélyes díjátadásra került sor,ahol a jubiláló tagokat elismerésben részesítették. A délután további részében tájékoztatást tartott Gembiczki Ferenc, a Salgótarjáni Szakképzési Centrum főigazgatója. A program kötetlen beszélgetéssel zárult.

 

 

img_4685--fileminimizer-.jpg

 

Konferencia az autizmusról és kék lufis séta Salgótarjánban

2017.11.19

| Menüpont: Nyitóoldal

| Fényképek: Konferencia az autizmusról és kék lufis séta Salgótarjánban

"A Nógrádi Autizmus Alapítvány és az Abigél Közhasznú Egyesület szervezésében tartottak konferenciát és figyelemfelhívó, kék lufis sétát november 8-án Salgótarjánban. A társadalmi szemléletformáló rendezvény célja a figyelemfelhívás volt az autizmussal élők és családjaik helyzetére, valamint a közösségi felelősségvállalás jelentőségére. A város vezetése nevében Dániel Zoltán alpolgármester vett részt az eseményen, aki beszédében többek között a társadalmi környezet megfelelő szemléletmódjának fontosságáról beszélt. Dániel Zoltán szerint a közösség támogatása nélkül a saját problémáival is nehéz harcot vívó autista emberek még nehezebb helyzetbe kerülhetnek és segítség nélkül nem valósulhat meg az a fejlődés sem, amely során kiegyensúlyozottabb, teljesebb életet élhetnének. Az alpolgármester kiemelte, hogy az autizmussal élők helyzetének javításában komoly szerepet vállalnak a civil szervezetek. Varga Gézáné, kuratóriumi elnök felszólalásában bemutatta az idén 25 éves Nógrádi Autizmus Alapítvány tevékenységét. Több szakmai előadás is elhangzott, majd a szimbolikus kék lufis séta indulása előtt autizmussal élő salgótarjáni fiatalok és pedagógusaik egy kis előadással is kedveskedtek a résztvevőknek."

 

forrás: https://www.salgotarjan.hu

 

20171108_145244.jpg

 

Alternatív Vitarendezési Fórum

2017.11.03

| Menüpont: Nyitóoldal

| Fényképek: Alternatív vitarendezési fórum

img_4340--fileminimizer-.jpg

 

A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége szervezésében került megrendezésre az EU-s társfinanszírozásban működtetett „Észak-Magyarországi Jogpontok” elnevezésű (GINOP-5.3.3-15-2015-00002 azonosítószámú) projektben, 
Salgótarjánban az Alternatív Vitarendezési Fórum. Az eseménynek otthont adott a SITI épülete.

Az alábbi témákról szólt a prezentáció, és az ehhez szorosan kapcsolódó jogi szokások bemutatásáról.

-„Jogpontok” keretében megvalósuló alternatív vitarendezési szolgálat általános ismertetése

-Tájékoztató az alternatív vitarendezés egyes eljárásairól és lehetőségeiről a kollektív munkajog területén i. (a szolgálat eljárásaira vonatkozó közös rendelkezések)

A fórum végén, kötetlen beszélgetésre került sor a meghívott vendégekkel, és a fórum szervezőivel.

 

Fehér bot rendezvény. Vendég:Sulyok Péter

2017.10.20

| Menüpont: Nyitóoldal

| Fényképek: Fehérbot rendezvény

img_4187.jpg

 

 

 

 

„Egy vak ember ült egy épület előtt a lépcsőn, lábánál kalap, táblával, a következő szöveggel: “Vak vagyok. Kérem, segítsenek!” Arra ment egy újságíró, és látta, hogy a kalapban alig van pénz, csak pár fillér. Lehajolt, dobott a kalapba pár koronát, s anélkül, hogy megkérdezte volna, elvette a táblát, és a másik oldalára írt egy mondatot. Délután visszatért a vak emberhez, és látta, a kalapban sok pénz van. A vak felismerte a lépteit, s megkérdezte tőle, hogy ő írt-e a táblára, s ha ő volt, akkor mit. Az újságíró így válaszolt: “Semmi olyat, ami nem lenne igaz. Csak soraidnak kicsit más formát adtam.” Mosollyal az arcán távozott. A vak soha nem tudta meg, hogy a táblán ez állt: “Tavasz van, és én nem láthatom.”

Ez a történet hangzott el ma a Vakok és Gyengénlátók Nógrádi Megyei Egyesületének Salgótarjáni központjában, azon a rendhagyó rendezvényen, amire meghívást kapott a Salgótarjáni Civilekért Közhasznú Alapítvány. Ezt örömmel fogadtuk el, hisz az elmúlt években az egyesületeink között szoros barátság alakult ki. A vendéglátás után, Almádi Balázs elnök, nyitotta meg a programot. A délelőtt további részében, a vendégek meghallgattak egy különleges hangvételű előadást, Sulyok Péter stand-up humorista tolmácsolásában. Ezután egy kötetlen beszélgetés következett, ahol a megjelentek tapasztalatot cseréltek.

Az esemény büféebéddel zárult, ahol tovább folytatódtak a megkezdett történetek. Még egyszer köszönjük a meghívást, s köszönjük, hogy gondoltak ránk!

 

„10. Ipartörténeti Emléknap”

2017.10.09

| Menüpont: Nyitóoldal

| Fényképek: Ipartörténeti Emléknap 2017

A Salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban, 10. alkalommal került megrendezésre az ipartörténeti emléknap. A korábbi évekhez hasonlóan az adott emléknapok két rendezőelv köré épültek. Az egyik a városban működő, ágazat, vállalat, gyár történetét dolgozta fel a másik pedig azt vizsgálta, hogy az ipar milyen társadalmi és kulturális hatással volt Salgótarján és környékére. A mostani vezérfonal pedig a civil szerveződések kapcsolata és kötődése a Salgótarjáni iparral.

A rendezvényt megnyitotta, Dr. Fodor Miklós házigazda, aki nagy szeretettel köszöntötte a Dornyay Béla Múzeum és a Nógrád Megyei Bányász-Kohász Hagyományápoló Egyesület nevében a megjelenteket.
Salgótarjáni Civilekért Közhasznú Alapítvány nevében, Dr. Diósiné Taracsák Judit kuratóriumi elnök bemutatójával folytatódott a délután.

A prezentációjának a címe: „Alapítvány a Civilek Szolgálatában” nevet kapta, melyben betekintést nyújtott az általa képviselt alapítvány mindennapjaiba.

Ezután, Bódi Györgyné dr. a Salgótarjáni Civil Kerekasztal Elnöke következett, majd Godó Krisztina a Zagyvaforrás vezetője. A szünet előtt, még Kovács Lászlóné a baglyasaljai Baráti Körének vezetője tartott bemutatót.

A rövid pihenő után folytatódott a program. Orbán György János a Balassi Bálint Asztaltársaság elnöke tartott beszédet, ezután Nagy József a Zagyvapálfalvai Nyugdíjas Bányász Alapszervezet elnöke mutatta be az egyesületét. Végül Liptay Péter előadásával zárult a program.

A szervezők nevében Dr. Fodor Miklós házigazda megköszönte a jelenlévőknek a figyelmet, majd megemlítette, hogy a következő évben 150 éves lesz az akkori ország legnagyobb vállalta a Skb Rt-t, és ekkor alapították a Salgótarjáni Vasfinomító Rt.-t is. Ez lesz a következő év témája, és sok szeretettel várnak mindenkit!

A Salgótarjáni Civilekért Közhasznú Alapítvány köszöni a meghívást!

img_4020.jpg

 

 

 

„Civil Találkozó Szakmai Konferencia”

2017.10.09

| Menüpont: Nyitóoldal

| Fényképek: CivilTalálkozó 2017

Szakmai konferenciát tartottak a Salgótarjáni Ifjúsági Információs és Tanácsadó Irodában, a civil kerekasztalok, a salgótarjáni és vendég civil szervezetek részvételével.

A rendezvényt Borók Sándor és Uramecz J

ános a Mozgáskorlátozottak Egymást Segítők Egyesületnek a vezetői és a Salgótarján Megyei Jogú Város képviseltében, Huszár Máté alpolgármester nyitotta meg.

A rendezvény témája az adományozás témakörét ölelte körül, 

majd a jelenlévő szervezetek bemutatkoztak és tapasztalatokat cseréltek.

A szakmai délelőtt a „Civil Hónap” rendezvénysorozat keretén belül valósult meg.

Támogatók: Salgótarján Megyei Jogú Város, Emberi Erőforrás Minisztériuma.

img_3901--fileminimizer-.jpg
 

Fórum a Civil Együttműködés Jegyében

2017.09.25

| Menüpont: Nyitóoldal

| Fényképek: Fórum a Civil Együttműködés Jegyében 2017

A Salgótarjáni Civilekért Közhasznú Alapítvány Civil Közösségek Házában tartotta a „Fórum a civil együttműködés jegyében” című rendezvényét. A programot megnyitotta a házigazda alapítvány nevében, Dr. Diósiné Taracsák Judit, aki köszöntötte a vendégeket, az alapítványok és a szervezetek jelenlévő tagjait, és végül, de nem utolsó sorban Salgótarján Megyei Jogú Város képviseletében, Huszár Máté alpolgármester urat. Ezután a Finn – magyar kapcsolatok civil szemmel beszámolója következett amit Tóthné dr. Kerekes Andrea, Salgótarján Megyei Jogú Város jegyzője, és Egyed Andrásné, a Finn – Magyar Baráti Társaság elnöke, mutattak be. A folytatásban a szlovák – magyar civil barátság múltja, jelene és jövője címmel tartott előadást, dr. Egyed Ferdinánd, a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat salgótarjáni elnöke. Az utolsó prezentáció pedig egy virtuális utazás volt, amire Dr. Diósiné Taracsák Judit, a Salgótarjáni Civilekért Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke kalauzolta el a hallgatókat.Ebben a bemutatóban egy színes, élményekben gazdag visszatekintést kaptak a vigaránói nemzetközi civil találkozó eseményeiről. Zárásként, kötetlen beszélgetéssel és büféebéddel zárult a program. Köszönönjük minden megjelentnek, hogy részt vettek a délelőtti eseményen! A fórum, a Civil Hónap keretében került megrendezésre. Támogatók: Salgótarján Megyei Jogú Város, Emberi Erőforrás Minisztériuma