Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyitóoldal

Cikkek

Széncsata 72. évfordulója

2018.02.15

| Menüpont: Nyitóoldal

| Fényképek: 1946. évi széncsata 72. évfordulója

Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Nógrádi Bányász Nyugdíjas Szakszervezeti Bizottság, az 1946. évi széncsata 72. évfordulója alkalmából rendezett koszorúzási megemlékezésén vettek részt a salgótarjáni pártok, egyesületek, szervezetek megjelent tagjai.Többek közt a Salgótarjáni Civilekért Közhasznú Alapítvány és a Bányász Nyugdíjas Alapítvány képviselői is.
Emlékeztető beszédet mondott Dániel Zoltán, alpolgármester, és Dobor István a Nógrádi Bányász Nyugdíjas Szakszervezeti Bizottság elnöke. 
Közreműködött a Zenthe Ferenc Színház Stúdiójának tagja, és a Bányász-Kohász Fúvószenekar.

"Az emlékezetes "széncsata" 1946-ban zajlott: a II. világháborút követő súlyos gazdasági helyzetben az ország bányásztársadalma vállalta, hogy az ipari termelés beindítása és a villamosenergia-ellátás helyreállítása érdekében jelentősen megnöveli az ország területén működő bányák termelését - fogalmazta meg a javaslatot a Nógrádi Bányász Szakszervezet kérésére beterjesztő gazdasági és városfejlesztési bizottság.

A 12 ezer nógrádi, s köztük salgótarjáni bányász országos viszonylatban is kimagasló termelési eredményeket ért el a rendkívül nehéz, mostoha munkafeltételek között. A termelési verseny eredményeképpen jelentősen nőtt a kitermelt szénmennyiség, hozzájárulva az akkori magyar gazdasági élet stabilizálásához, az áramellátás biztosításához, és a lakossági tüzelőanyag-ellátás javításához."

 

img_4912.jpg

 

Csapatépítő, önismereti foglalkozás 2018

2018.02.07

| Menüpont: Nyitóoldal

| Fényképek: „Csapatépítő, önismereti foglalkozás 2018”

Remek hangulatú önismereti foglalkozáson vettek részt a Salgótarjáni Civilekért Közhasznú Alapítvány munkatársai a Civil Közösségek házában. 
Dudás Erika a tréning vezetője különböző technikákat mutatott, mellyel a mindennapi stressz helyzeteket lehet sikeresen megoldani. 
A délelőtt közös beszélgetéssel zárult.
Köszönjük Dudás Erikának az előadást és az oktatást!

 

img_4830.jpg

 

BDSZ Nógrád Megyei alapszervezete évzáró

2017.12.31

| Menüpont: Nyitóoldal

Ebben az évben a BDSZ Nógrád Megyei alapszervezete a Civil Közösségek Házában tartotta évad záró összejövetelét. Dobor István megyei elnök beszámolóját a tagok hozzászólásával kiegészítve elfogadták. A rendezvényen a partnerszervezetek is képviseltették magukat. Rabi Ferenc a BDSZ országos elnöke hozzászólásában tájékoztatta a tagságot az országos helyzetképről valamint megerősítette, hogy a bányászhagyományok ápolására és a fiatalok bevonására nagy szükség van a jövőben is. A taglétszám megtartása és a növelése fontos feladatuk lesz a következő évben minden bányász alapszervezetnek. A rendezvény vendége volt Fekete Zsolt polgármester, aki bányamentőként is dolgozott. A támogatásáról biztosította a megye alapszervezeteinek az elnökeit.Közös ebéddel zárult az összejövetel.

20171215_104610.png

 

Szakmai megbeszélés a Civil Közösségek Házában

2017.12.31

| Menüpont: Nyitóoldal

Szakmai megbeszélésre került a Civil Közösségek Házában a Halló Mentálhigénés Egyesület vezetése és a Losonci Margaréta Otthon partnerük között a 2018-ban beadandó a határon át nyúló pályázat tartalmi formai szervezésbeli feladatairól.
A két szervezet között az együttműködés több éve eredményes és folyamatos. A Salgótarjáni Civilekért Közhasznú Alapítvány is meghívást kapott Losoncra, amit tisztelettel elfogadtunk és köszönjük szépen.

20171214_110617.jpg

 

Civil Kerekasztal év visszatekintés

2017.12.31

| Menüpont: Nyitóoldal

Visszatekintett a Salgótarjáni Civil Kerekasztal a 2017-. évi munkájára, "fehérasztal" mellett. A Galcsik Fogadóban megtartott összejövetelen a következő év feladatairól is szót váltottak a tagok. A kötetlen beszélgetés alkalmával a jelenlévők új információkhoz jutottak.

20171212_134256.png

 

Magyar Pedagógiai Társaság Nógrád Megyei Tagozata Tisztújító Közgyülés

2017.12.31

| Menüpont: Nyitóoldal

A Civil Közösségek házában tartotta évzáró értékelő foglalkozását és tisztújító közgyűlését a Magyar Pedagógiai Társaság Nógrád Megyei Tagozata.
Fábri Béla az országos elnökség alelnöke részt vett a rendezvényen. Dr. Huszárné Kraft Valéria elnök összefoglalta az elmúlt évek eseményeit, amelyben bemutattatta tevékenységük gazdag körét.
A tagság hozzászólásaival megerősítette és kibővítette az elhangzottakat és elfogadta a beszámolót. Az elnök asszony lemondott az elnöki megbízatásáról, ahogy Szabó Istvánné alelnök szintén ugyanezt tette. Mindketten megköszönték a tagság eddig segítségét. Ezután a
a jelölő bizottság javaslatára Tóth Mariannát választotta meg elnöknek a jelenlévő tagság, Kissné Bakay Boglárkát pedig elnökségi tagnak. Fábri Béla alelnök úr méltatta a salgótarjáni csoport eredményes munkáját és sok sikert kívánt az új elnökségnek.

20171211_151358.png

 

Belszervi Betegek Salgótarjáni Egyesület, évzáró

2017.12.31

| Menüpont: Nyitóoldal

A Belszervi Betegek Salgótarjáni Egyesülete a Tarján Rendezvény Házban tartotta az évzáró összejövetelét.
Az elnöki beszámolót követően Szabó Istvánné, a Pedagógiai Társaság Nógrád Megyei egyesületének alenöke elmondta karácsonyi gondolatait a közelgő ünneppel kapcsolatban. A rendezvényen a partnerszervezetek képviselői méltattatták a BEBESE az egész évi eredményes tevékenységét. Baráti beszélgetéssel folytatódott az összejövetel.

20171211_131127.jpg

 

Szent Borbála nap az Arany János Tagiskola éttermében

2017.12.31

| Menüpont: Nyitóoldal

A zagyvapálfalvai nyugdíjas bányász alapszervezet hagyományaihoz híven az idén is megtartotta a Borbála napi és évértékelő rendezvényét az Arany János Tagiskola éttermében. A vendégeket szórakoztatta Bohács István népdal és nóta énekes.
Beszámolót a tagság egyhangúlag elfogadta. Felidézésre került Szent Borbála szerepe a hely és a bányász kultúrában.
A rendezvényen Fekete Zsolt polgármester elismerő szavakkal nyilatkozott a szervezet működésről.

120171209_142715.png

 

Törvénymódosítás és szakmai fórumsorozat Salgótarján

2017.12.17

| Menüpont: Nyitóoldal

"A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény módosításához kapcsolódóan az NMI Művelődési Intézet együttműködésben az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkárságával 2017. november 9. és december 12. között megyei közművelődési szakmai napokat szervezett az ország 19 helyszínén. „A kulturális alapellátás kiterjesztése” címmel szervezett tájékoztató napok fókuszában a szakterületet érintő jogszabályi változások álltak, különös tekintettel A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény változásaira. A szakmai napokon többek között szó esett a helyi önkormányzatok új közművelődési feladatairól, a közösségi színterek, közművelődési intézmények típusainak meghatározásáról, a szakmai feladatok ellátásához szükséges szakirányú végzettségekről. Emlékeztetőül az 1997. évi CXL. törvény legfontosabb közművelődési tárgyú módosításai: A módosítás pontosítja a települési önkormányzatok kötelező feladatának tartalmát. Bevezeti a „közművelődési alapszolgáltatás” fogalmát, amely jogszabályi garanciát jelent a közösségi művelődési közszolgáltatások minőségi biztosítására. Meghatározza a szükséges tárgyi és személyi feltételeket. A javaslat újraszabályozza a közművelődési tevékenységek körét. Új elemként jelennek meg a tehetséggondozás- és fejlesztés feltételeinek biztosítása, valamint a kulturális alapú gazdaságfejlesztés alapszolgáltatásai a közösségi művelődés szabályozásában. A közművelődési alapszolgáltatások bevezetésével és az intézményrendszer differenciálásával lehetőség nyílik arra, hogy a közösségi művelődés intézményei és színterei által nyújtott közszolgáltatások az ország valamennyi településén elérhetők legyenek, ezáltal szolgálva a közösségben történő művelődést, mint az életminőséget érdemben pozitív irányba befolyásoló tényezőt. Az NMI Művelődési Intézet, együttműködve az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkárságával a jogszabály-módosításhoz kapcsolódóan segédanyagokat tartalmazó kiadványt készít, melynek megjelenése 2018. első hónapjaiban várható. A jogszabály hatályos állapota itt érhető el: https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99700140.TV forrás:http://kozossegimuvelodes.hu/2017/12/13/torvenymodositas-es-szakmai-forumsorozat/ wp_20171207_10_22_36_pro.jpg

 

Belső képzéseink 2017

2017.12.17

| Menüpont: Nyitóoldal

Az elmúlt héten két komolyabb belső képzésünkre került sor. Mindkét 
esemény azt a célt szolgálta, hogy minél jobban megismerjük egymást, és még hatékonyabban tudjuk kezelni a mindennapi problémáinkat.

A Civil Információs Centrum szervezésében, Dudás Erika konfliktus kezelési és problémamegoldási technikákat mutatott nekünk.

A következő foglalkozáson, pedig mi magunk meséltünk, magunkról, az elmúlt időben átélt élményeiket osztottuk meg egymással.

Mindkét program hasznos volt, és olyan tapasztalatokat, olyan tudást szerzetünk, amit be tudunk illeszteni a mindennapi életünkbe.

Köszönjük a Civil Információs Centrumnak a meghívást, és a képzés megszervezését!

 

img_4711.jpg